Популярне

Які саме засоби самозахисту можна використовувати Тернополянам

Тернопільські журналісти дізнавались що дозволено використовувати для самозахисту, та як не отримати проблем з законом.

Засоби самооборони користуються великим попитом серед населення. Випадки нападу на людей періодично фіксуються правоохоронними органами. Нагадаємо, що нещодавно стався розбійний напад на родину колишнього підприємця у с. Гаї Шевченківські в ніч з 9 на 10 червня. На момент нападу в будинку перебувало четверо дорослих та двоє дітей. Злочинці потрапили до будинку через відчинене вікно на другому поверсі. Троє зловмисників в масках катували господарів будинку та винесли близько 100 тисяч гривень та коштовності. Всі жителі села ходять в страху. В зв’язку з цим постає питання з законними засобами самооборони.

Вогнепальна зброя Придбати вогнепальну зброю в Україні можна законно.

Головне – отримати відповідний дозвіл та дотримуватися правил зберігання, носіння та використання зброї. Отримати ліцензію на вогнепальну зброю можна з 18 років за наявністю усіх необхідних документів. Тернополянин Микола Мисак отримав ліцензію на рушницю, яку він використовує для тренувань та як засіб самооборони. - На оформлення дозволу зазвичай потрібно 1,5 – 2,5 місяці, – розповідає пан Микола. – Я оформлював помпову рушницю. Я її придбав для тренувань, а також вона необхідна як засіб для самооборони. Для того щоб отримати дозвіл, мені потрібно було зібрати ряд довідок. Це довідка про несудимість, від психіатра, нарколога, документ про фактичне місце проживання та стандартний набір копій документів. На це в мене пішов тиждень, після чого я подав їх в Дозвільну систему Тернопільського міського відділу УМВСУ в Тернопільській області. Близько місця документи опрацьовували, після чого видали мені дозвіл на придбання зброї. Потім вже з нею треба було прийти в Дозвільну систему, де її реєструють по номеру. Це ще тривало місяць. Дозвіл на вогнепальну зброю дійсний три роки, після чого необхідно проводити повторну подачу документів і термін дії ліцензії продовжують. Також, щоб законно володіти вогнепальною зброєю, потрібно мати сейф для її зберігання. - Зараз вимоги до сейфу спростили, – каже пан Микола. – Зараз достатньо мати лише металевий сейф, який замикається на ключ чи іншим способом. Раніше була вимога, що він повинен бути прикручений до підлоги або стіни. Дільничний перевіряє, чи є умови для зберігання зброї вдома у власника. Перед тим як придбати зброю, необхідно отримати тимчасовий дозвіл, який діє 3 місяці. Далі, після придбання, реєстрація продовжується. Довідки від лікарів можна отримати як в державних, так і в приватних лікарнях. Головна умова – заклад має видавати довідку необхідного зразку. Це форма 127/О.

Травматична та пневматична зброя Травматичну зброю

мають право купувати та використовувати як засіб самозахисту окремі групи населення: судді, правоохоронці, журналісти, депутати та деякі інші. Також, мають право використовувати травматичну зброю близькі члени сім’ї правоохоронців. Не варто плутати травматичну та пневматичну зброю. Пневматична зброя використовує для відстрілу кулі стиснене повітря. Якщо пістолет розрахований на кулі діаметром 4,5 мм і менше – дозволу для нього не потрібно. Для купівлі пневматичного пістолета з діаметром кулі більш ніж 4,5 мм необхідний дозвіл. Також, такий пістолет забороняється переправляти поштою. Травматична зброя відрізняється від вогнепальної лише матеріалом кулі. Зазвичай це гума, тому зброя не є летальною.

Бюджетні засоби самооборони

Носити з собою по вулиці вогнепальну чи травматичну зброю, навіть за наявністю дозволу, звичайні громадяни не можуть. За це передбачена кримінальна відповідальність. Більше того, забороняється переносити з собою бойові патрони. За це передбачений адміністративний штраф. Тому звичайні громадяни купують різні засоби самооборони: перцеві та газові балончики, електрошокери, костети та дубинки. Проте, не все з цього списку є законним. Перцеві та газові балончики є набільш доступним засобом самозахисту. Вони зручні та ефективні. Проте не можна використовувати ті марки газових балончиків, які призначені для правоохоронців та працівників спеціальних служб. Ціни на перцеві та газові балончики невисокі – близько 100 гривень.

Електрошокери можна також без проблем придбати.

Ціни починаються приблизно від 200 гривень. Переносити його з собою можна, але якщо застосувати пристрій, власника можуть притягнути до відповідальності. Кастети є заборонені для носіння та використання. Відповідно до класифікації, вони відносяться до холодної зброї. Краще відмовитися від його носіння. real6.ch

Дубинки також доступні до продажу.

Великим попитом користується телескопічна дубинка. Ціни на них починаються від 300 гривень. Їх перевага в тому, що вони легкі і займають мало місця, оскільки складаються. Проте, цей засіб самооборони в Україні є забороненим для використання. Можна законно придбати дубинки-ліхтарики. Вони зазвичай названі як звичайні ліхтарики. Тому їх можна вільно їх придбати.

Під ліхтарик маскують і електрошокери.   

 Холодна зброя Відповідно до законодавства України,

холодна зброя — це предмети та пристрої, конструктивно призначені та за своїми властивостями придатні для неодноразового завдання тяжких (небезпечних для життя у момент спричинення) і смертельних тілесних ушкоджень (в подальшому — "ураження цілі"), дія яких заснована на використанні м'язової сили людини. Під цей термін потрапляють не тільки клинки.  Краще взагалі відмовитися від носіння ножів, оскільки за його носіння передбачена кримінальна відповідальність. В кращому випадку його можуть конфіскувати та виписати штраф.

Неординарні засоби самооборони

Багато людей використовують предмети для самозахисту, які для цього не призначені. Автомобілісти часто перевозять з собою бейсбольні бити, арматуру, нунчаки та навіть сокири, які можна використовувати як засіб для оборони чи погроз. Сувенірна дерев’яна булава може використовуватися як засіб оборони. Однак при її використанні вона може розцінюватися не як сувенір, а як зброя ударно-дроблячої дії, оскільки з її допомогою людині можна нанести дроблячі травми з використанням сили м’язів. Як не втрапити в халепу при купівлі засобів самооборони? В продажу є багато різних засобів самооборони, які продавці позиціонують як дозволені до носіння та застосування. Однак це не завжди правда. - Для самозахисту можна використовувати різні засоби, головне – вони не повинні застосовуватись в правоохоронних органах, - розповідає начальник сектору контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Тернопільського відділу поліції Федір Біньковський. – Наприклад, ви можете вільно носити з собою газовий балончик «Терен-4», однак «Терен-4М» дозволено носити та використовувати лише правоохоронцям. На це потрібно звертати увагу, щоб потім не виникли проблеми. Електрошокери-ліхтарики, або, як їх ще називають, відлякувачі собак, також дозволені для носіння. Якщо ви не погрожуєте іншим, не використовуєте ці засоби для чинення правопорушень, то їх спокійно можна носити з собою. Автомобілісти також можуть спокійно перевозити бейсбольну биту в автомобілі. - Бита не має чіткої класифікації як предмет, який призначений для нанесення тілесних ушкоджень, – розповідає Федір Біньковський. – Якщо ви використали такий засіб для самооборони чи нападу – після цього розпочнеться слідство. Предмет, яким було нанесено тілесне ушкодження, буде направлено на експертизу. Але якщо ви просто перевозите биту, то тільки за це відповідальності немає. Пневматичні пістолети також можна переносити з собою. Але вони мають бути в спеціальному чохлі та не приведені в стан бойової готовності. - Якщо ви переносите пістолет з діаметром кулі менше 4,5 мм та швидкість кулі не перевищує 100 м/с, то такий засіб цілком можна носити з собою, – розповідає Федір Біньковський. – Знову ж таки, його не можна демонструвати і погрожувати іншим.   Таким чином, законних засобів для самооборони є достатня кількість. Якщо відповідально поставитись до вибору засобу оборони та його використання – не варто перейматися про проблеми з законом.

 

Олександр Микитів
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією