Популярне

Коли дитина-підліток вживає окаянну

За вікном уже давно включені ліхтарі, а Вашого чада досі немає вдома? Ви вкотре намагаєтесь йому додзвонитися, і коли, врешті-решт, отримуєте омріяне «Алло», то нічого вартісного не чуєте, окрім «Налива-а-й!» та «Кинь бичок»?

Найчастіше батьки чатують біля вікна в очікуванні дитини, а коли та появляється на порозі в дверях – щодуху репетують, навіть не намагаючись вияснити причину, чому підліток вживав алкоголь. Повірте, неньчин скандал і татові суворі очі зараз його турбують найменше.

Така ситуація – не рідкість. Багато сімей страждає, що підліток перехідного віку стає не на шлях самовдосконалення і розвитку, а на шлях так званої «соціальної деградації», де, окрім алкоголю, панують сигарети й наркотики.

Причини, чому син чи донька прийшли додому в стані алкогольного сп’яніння бувають різними. Ось декілька найпоширеніших:

1)    негативна атмосфера саме у Вашій сім’ї. Якщо дитина постійно спостерігає конфлікти між матір’ю та батьком, не отримує відповідної опіки, або ж, навпаки, страждає він її надлишку – це спонукає її «забутися» за допомогою алкоголю;
2)    перебування на Дні народженні чи іншому святі. Якщо Ви забороняєте дитині вживати спиртні напої, то є батьки, які самі ж власноруч ставлять пляшку «горючого» на стіл до дітей. Філософія щодо цього у кожній сім’ї різна;
3)    вип’ю за компанію. Багато підлітків бояться втратити свій авторитет і тому, щоб друзі не назвали їх «білими воронами» приходиться пити;
4)    цікавість. Інколи дитина може наслухатися про героїчні подвиги її друзів, які перебували під градусом й творили різноманітні подвиги. Саме думка «А що зможу я?» спонукає підлітка спробувати окаянної;
5)    нещасливе кохання. Вживання алкоголю в такій ситуації навіяне прикладом дорослих та сценами з кінокартин. «Усі ж так роблять», - думає дитина.

Дитячий алкоголізм процвітає не тільки в неблагополучних сім’ях. Навпаки, найчастіше до цього вдаються діти, яким ніколи не відмовляли у кишенькових грошах й нічого не забороняли, тільки б не заважали батькам займатися їхніми справами, просувати бізнес і виконувати хатню роботу.  Увага! Пубертатний (перехідний) вік – саме той час, коли дитині, як ніколи, по-особливому потрібна батьківська турбота й любов.

Якщо все ж таки з певних причин дитині не вдалося відчути на собі сімейну турботу, приходиться отримувати гіркі наслідки й боротися з ними. Ось декілька правил, як поводити себе, коли підліток прийшов додому в нетверезому вигляді:

1)    не панікуйте, не кричіть і не звинувачуйте дитину. Намагайтеся перш за все себе заспокоїти;
2)    перевірте, я дитина реагує на зовнішні подразники: ваш голос і дотик. Якщо реакція слабка – приведіть до тями і покладіть спати;
3)    випите заспокійливого засобу й лягайте спати також. Запам’ятайте в такій ситуації основне правило «Вечір думає, а ранок знає»;
4)    вранці використовуйте тільки дружній тон. Менторський (повчальний) Вам зараз навряд чи допоможе;
5)    з’ясуйте, що стало причиною вживання спиртного;
6)    знайти альтернативні шляхи того,  чим можна виділитися в компанії й завоювати авторитет, але без шкідливих звичок.

Запам’ятайте, що від того, як пройде Ваша перша розмова на таку тему залежатиме довіра сина чи доньки до Вас у майбутньому.

Дитину-підлітка можна вберегти від вживання алкоголю, якщо з дитинства дослуховуватися до потреб дитини, не ігнорувати певні прохання, цікавитися особистим життям, знайди спільні інтереси, багато часу проводити разом, а головне – дозволяти дитині помилятися, за умови винесення з кожної життєвої ситуації гідного урок на майбутнє без права повторного наступу на одні й ті ж граблі. Говоріть щоденно зі своєю дитиною, станьте їй другом і порадником, будьте поруч, особливо в моменти, коли Ви так їй потрібні.
 

Ольга Рогацька
Всі статті автора

7+Я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією