Популярне

Куряче яйце: що корисніше?

Яйця є еталоном поживних речовин, які позитивно впливають на організм. В більшості це залежить від того, що білок та жовток взаємодоповнюють один одного.

Кожна людина індивідуальна, тому й потреби різні. Цікавим є той факт, що вживаючи яйце, кожен організм отримує саме ті мікроелементи, які йому потрібні.
Перш за все, поговоримо про жовток.  Насправді, найбільша кількість важливих для людського організму вітамінів міститься саме в ньому. Сюди належить й каротин, який продукує виробіток вітаміну А, вітамін Е, а також мінерали. У комплексі вони виконують  імуностимулюючу та репродуктивну дії. Дуже важливим є вживання жовтка (у будь-якому вигляді) для вагітних жінок, оскільки саме в ньому міститься найбільша концентрація D-вітаміну. Дітям, які активно розвиваються, теж рекомендують вживати жовту серединку яйця (усім здавна відомий «ґоґоль-моґоль»), адже це запобігає розвитку рахіту. У людей, які постійно виконують інтелектуальну працю, жовток обов’язково повинен бути у раціоні харчування через великий вміст фолієвої кислоти та фосфору. Але є й негативна сторона: у жовтку міститься багато холестерину (210 мг), який при передозуванні збільшує ризик захворювання на атеросклероз.  Люди, які активно займаються спортом повинні обмежитися тільки білком, жовток вимагає великої затрати енергії, щоб організм справився із жиром, який входить до його складу. Тим, хто перебуває на дієті заради схуднення, теж варто відмовитися від цього продукту.
А яку користь несе в собі яєчний білок?
Перша його особливість – це майже абсолютна засвоюваність людським організмом (100%). Саме у білку містяться речовини, які потрібні для утворення й регенерації клітин. У хімічному складі білка виділяють вуглеводи та альбуміни. Якщо жовток багатий на холестерин, то білок знижує його рівень в організмі завдяки фосфоліпідам, що входять до його складу. Саме таке балансування, як би це дивно не звучало, робить куряче яйце поживним. При  схудненні білок – одна із незамінних страв, він не містить жиру, а на його розщеплення в організмі потрібно близько 3-ох годин.
Обирати, яку складову яйця (білок чи жовток) включити до раціону слід по-ситуації й в залежності від того, які результати Ви хочете отримати. Зауважте, що для підтримки здорового організму, доросла людина повинна їсти курячі яйця двічі, а то й тричі на тиждень. А правильно підібраний раціон харчування, помірне фізичне навантаження та дотримання питного режиму допоможуть не хвилюватися про підвищення рівня холестерину в крові.
Зауважимо, що добірне куряче яйце важить приблизно 60 грам, а його калорійність становить приблизно 50-60 кілокалорій.
 

Ольга Рогацька
Всі статті автора

Здоров`я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією